ZAŠTITA OČIJU ZA VRIJEME PANDEMIJE

COVID-19 poznatiji pod nazivom coronavirus i dalje je nažalost dominantna tema vijesti širom svijeta. Važno je imati na umu da štiteći sebe štitimo i druge tako da je kontinuirano ponašanje u skladu sa preporukama struke neophodno. Ljudski organizam različito reagira na viruse, ovisno o osjetljivosti i stanju svakog pojedinca. Zato je od izuzetne važnosti pridržavati se pravilnih mjera zaštite kako bi ostali sigurni i zdravi.

U svakom slučaju, bez ili sa pandemijom coronavirusa, briga o zdravlju bi trebala biti najbolja moguća. 

  • Često perite ruke sa vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi
  • Uvijek perite ruke kada dođete kući ili na posao
  • Koristite gel za dezinfekciju ukoliko vam sapun i voda trenutno nisu dostupni
  • Prekrijte usta i nos sa maramicom ili rukavom kada kašljete ili kišete (ne koristite dlanove)
  • Korištene maramice bacite odmah u smeće, ne zaboravite oprati ruke kad ste u mogućnosti
  • Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju simptome zaraze 

Briga o zdravlju uključuje brigu o očima. Iako je malo vjerojatno da se coronavirusom možemo zaraziti kroz sluznicu oka, neophodno je slijediti upute za održavanje higijene kako bi umanjili rizik.

NOŠENJE KONTAKTNIH LEĆA

Ukoliko nosite kontaktne leće za korekciju vida, možda bi bilo korisno prebaciti se na naočale, za vrijeme pandemije. Općenito govoreći, osobe koje nose kontaktne leće dodiruju oči više od prosječne osobe, što može povećati rizik od širenja mikroba.

Ako vam se često događa da dodirujete oči, možda biste trebali razmotriti češće nošenje naočala. Zamjena vaših kontaktnih leća naočalama može umanjiti iritaciju i moglo bi djelovati i kao sredstvo za sprječavanje stalnog dodirivanja očiju.

Bez obzira što odlučili, budite još striktniji u pranju ruku prije umetanja i uklanjanja leća. Pranje ruku je nešto što bi se ionako uvijek trebalo obavljati kao rutina, ali povećavanje učestalosti pomoći će u smanjenju šansi za zarazu i prenošenje virusa.

ZAŠTITA OČIJU

Nošenje naočala moglo bi djelovati kao dodatni sloj zaštite. Poznato je da je novi koronavirus respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja inficirane osobe, vrlo slično prehladi ili gripi. Osim respiratorne higijene, naočale mogu djelovati kao dodatna barijera koja pomaže u zaštiti očiju, iako neće pružati 100% sigurnost.

Ako ste u kontaktu ili u blizini potencijalno izložene osobe ili je vaš posao takav da ste tijekom cijelog dana u kontaktu s drugim osobama, možda biste trebali razmotriti nošenje sigurnosnih naočala ili maske za učinkovitiju zaštitu. 

JESU LI SIMPTOMI CORONAVIRUSA VIDLJIVI NA OČIMA?

Istraživanja iz oftalmoloških poliklinika u svijetu pokazuju da se crvenilo očiju ne opaža kod osobe s virusom COVID-19 sve do kasne faze bolesti. Ovo istraživanje potpomognuto je s nekoliko međunarodnih istraživačkih projekata

UMANJITE RIZIK

Rizik od zaraze COVID-19 možete umanjiti pomoću nekoliko jednostavnih mjera na koje biste trebali budno paziti, uz redovito praćenje informacija i savjeta stručnih osoba. Započnite s pranjem ruku često i dovoljno dugo. Redovito čistite i dezinficirajte površine u vašem domu jer virusi mogu satima preživjeti na različitim površinama. Pazite na sebe i pazite na druge. 

Razumijevanje simptoma Coronavirusa može pomoći u smanjivanju šansi za zarazu. Detaljnije informacije nalaze se na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.